top of page

Παιδοοφθαλμολογία

Αμβλυωπία / Μυωπία

 

Πόσο καλά βλέπει το παιδί μου;

Τα παιδιά μαθαίνουν να βλέπουν, όπως μαθαίνουν να περπατούν ή να μιλούν. Αυτό συμβαίνει κυρίως τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής, συνεχίζεται στην πρώτη σχολική ηλικία και έχει ολοκληρωθεί μέχρι την εφηβεία. Είναι σημαντικό οι οπτικές διαταραχές να διαγιγνώσκονται πριν την ολοκλήρωση της ανάπτυξης της όρασης για να αντιμετωπίζονται έγκαιρα.

Τι είναι η αμβλυωπία;  Πώς μπορείτε να την αναγνωρίσετε και να την αντιμετωπίσετε;

Η αμβλυωπία, ή αλλιώς τεμπέλικο μάτι, είναι η μειωμένη οπτική ικανότητα συνήθως του ενός ματιού και σπανιότερα και των δύο, η οποία προκλήθηκε από διαταραχή στην ανάπτυξη της όρασης σε μικρή παιδική ηλικία και αποτελεί την πιο συχνή οφθαλμιατρική πάθηση στην παιδική ηλικία.

Η φυσιολογική όραση προϋποθέτει την ανεμπόδιστη λήψη οπτικών ερεθισμάτων από τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς και τη μεταβίβασή τους στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου. Όταν ένα παιδί δεν έχει φυσιολογική όραση διαταράσσεται η ανάπτυξή της με αποτέλεσμα την εμφάνιση αμβλυωπίας.

Έτσι η αμβλυωπία μπορεί να οφείλεται σε:

  • Στραβισμό

  • Διαθλαστικά σφάλματα: υπερμετρωπία, μυωπία, αστιγματισμός, με μεγάλη διαφορά διαθλαστικού σφάλματος μεταξύ των δύο οφθαλμών

  • Καταρράκτης, βλεφαρόπτωση ή άλλες αιτίες αποστέρησης της οπτικής πληροφορίας, που συμβαίνουν σε μικρή παιδική ηλικία.

Τις περισσότερες φορές η διάγνωση της αμβλυωπίας γίνεται σε τυχαίο προληπτικό έλεγχο, χωρίς το παιδί να εμφανίζει κάποιο σύμπτωμα που θα ανησυχήσει και θα αφυπνίσει το γονιό. Γι αυτό και ένας πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος πριν την ηλικία των τριών ετών είναι απολύτως απαραίτητος.

Η αμβλυωπία αν δεν διαγνωσθεί έγκαιρα σε μικρή παιδική ηλικία, δυστυχώς δεν μπορεί να θεραπευτεί. Όσο νωρίτερα διαγνωσθεί, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία της.

Η θεραπεία της αμβλυωπίας περιλαμβάνει το κλείσιμο του δυνατού ματιού για κάποιο χρονικό διάστημα κάθε μέρα και φυσικά τη συνταγογράφηση των κατάλληλων γυαλιών.

Στο ιατρείο μας διαθέτουμε τον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό  συμπεριλαμβανομένου του παιδιατρικού διαθλασίμετρου Plus optix, που μαζί με τη φιλική και υπομονετική προσέγγιση του μικρού ασθενούς, μας επιτρέπουν να θέσουμε έγκαιρα τη διάγνωση και να προτείνουμε την κατάλληλη θεραπεία.

Η μυωπία στα παιδιά

Η μυωπία είναι μία πολύ συνηθισμένη πάθηση, που πρωτοεμφανίζεται στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού και μπορεί να αυξάνεται ως και το 21ο έτος της ηλικίας.

Οι μεταβαλλόμενες συνθήκες διαβίωσης, ιδιαίτερα στις χώρες του δυτικού κόσμου, όπως η αυξημένη διάρκεια παρακολούθησης οθόνης σε πολύ νεαρή ηλικία, έχουν οδηγήσει σε δραστική αύξηση των παιδιών με μυωπία.

Μέχρι το 2050, αναμένεται ότι το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι μύωπες!

Τα άτομα με μυωπία βλέπουν τα μακρινά αντικείμενα θολά, ενώ τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά φαίνονται πιο καθαρά. Η μυωπία μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά ή φακούς επαφής. 

Είναι όμως δυνατόν να επηρεαστεί και να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της μυωπίας;

Σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες τα ακόλουθα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της μυωπίας.

  1. Παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους για περισσότερο από μία ώρα κάθε μέρα

  2. Επαρκής φωτισμός στο πεδίο ανάγνωσης, επαρκής απόσταση ανάγνωσης

  3. Εξειδικευμένοι φακοί επαφής πρόληψης της μυωπίας

  4. Φαρμακευτική θεραπεία σύμφωνα με τη μελέτη ATOM2 με οφθαλμικές σταγόνες ατροπίνης χαμηλής δόσης 0,01%, μία φορά την ημέρα το βράδυ

 

Ο προληπτικός οφθαλμιατρικός έλεγχος στα παιδιά και η εξατομικευμένη προσέγγιση είναι σημαντικοί παράγοντες επιβράδυνσης της εξέλιξης της μυωπίας. Είμαστε στη διάθεσή σας για συμβουλές, έλεγχο και θεραπεία.

bottom of page